Za razvoj ljudskih resursa milion evra

Bez autora
Jun 10 2010

Iz predpristupnih (IPA) fondova, kako se očekuje, Srbiji će u periodu od 2012. do 2013. godine biti odobreno oko 50 miliona evra za oblasti zapošljavanja, obrazovanja i socijalne inkluzije. Uslov za korišćenje tih sredstava je dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i uvođenje decentralizovanog sistema upravljanja fondovima.Te oblasti obuhvaćene su četvrtom komponentom IPA programa namenjenih razvoju ljudskih resursa. Četvrta komponenta IPA programa je značajna, jer ona ustvari predstavlja pripremu za korišćenje strukturnih fondova...

Za razvoj ljudskih resursa miliona evraIz predpristupnih (IPA) fondova, kako se očekuje, Srbiji će u periodu od 2012. do 2013. godine biti odobreno oko 50 miliona evra za oblasti zapošljavanja, obrazovanja i socijalne inkluzije, kazao je Ognjen Mirić, strateški koordinator u kabinetu potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije Božidara Đelića.

- Uslov za korišćenje tih sredstava je dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i uvođenje decentralizovanog sistema upravljanja fondovima - kazao je on i dodao da su te oblasti obuhvaćene četvrtom komponentom IPA programa namenjenih razvoju ljudskih resursa.

Kako je rekao, četvrta komponenta IPA programa je značajna, jer ona ustvari predstavlja pripremu za korišćenje strukturnih fondova.

- Ti fondovi namenjeni su isključivo državama članicama EU i njihov ukupan budžet od 2007. do 2013. godine iznosi 350 milijardi evra -istakao je Mirić i naveo primer Bugarske, koja je po površini i teritoriji slična Srbiji, a koja dobija milijardu evra godišnje.

- Srbija, kao potencijalni kandidat za članstvo u EU, dobija 200 miliona evra - kazao je on i naglasio da ta sredstva predstavljaju razvojni potencijal za našu zemlju.

Mirić je ukazao i na značaj blagovremene pripreme Srbije za korišćenje četvrte komponente IPA programa, kako bi po formalnom sticanju statusa kandidata, Srbija mogla da samo dostavi svu dokumentaciju koja će Evropska komisija (EK) odobriti.

- Pripreme su počele pre više od šest meseci i u narednih godinu dana biće pripremljena sva neophodna dokumenta, ali pokušaćemo da se sve institucije koje će samostalno upravljati tim sredstvima pripreme na pravi način, kako bi ta sredstva mogla i da počnu da se troše - kazao je on.

Predstavnik delegacije EU u Srbiji Ferenc Simon kazao je da ne želi da licitira sa datumom kada će Srbija dobiti status zemlje kandidata, ali i istakao da će joj vrlo brzo nakon toga biti prebačeno upravljanje sredstvima predviđenim četvrtom komponentom IPA programa.

Pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Ljiljana Džuver podsetila je da je to ministarstvo rukovodilac operativne strukture za IPA četvrtu komponentu, razvoj ljudskih resursa i istakla značajnu podršku EK, odnosno njenog Generlanog direktorata za zapošljavanje, jednake mogućnosti i socijalna pitanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik